ST.CECILIA NIEUWS

08-03-2020

CHAAMSE MUZIKANTEN BLAZEN HOOG VAN DE TOREN !

CHAAM - Zaterdagochtend trakteerde een groep muzikanten van harmonie St. Cecilia uitslapers op de vrije zaterdag op muziek op bed. Om negen uur gaven de Cecilianen een concert boven op de kerktoren in de Dorpsstraat. Op het programma stond een aantal marsen waaronder Officer of the Day, beter bekend als het plaatselijke volkslied ‘Hup Chaam schoonste van de dorpen’. De bekende ceciliaklanken waren over het hele dorp te horen. Het bestuur van de parochiekern was vereerd met dit bijzondere tweede torenconcert. Eerder in 2008 traden de Cecilianen ook al eens op vanaf de kerktoren om het Lof ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw in te blazen.

KICK

Aansluitend op het torenconcert gingen zo’n vijfentwintig belangstellenden met de bouwlift naar boven om de verbouwing aan de torenspits van hun geliefde kerktoren van kortbij te bekijken. Ze moesten vooraf een formulier ondertekenen om te verklaren dat ze geheel op eigen risico naar de spits gingen en dat ze geen hoogtevrees hadden. Toch gingen sommigen met knikkende knieën naar boven. De bouwlift ging namelijk langs de buitenkant van de toren richting spits. Anderen kregen er een kick van. Het uitzicht was prachtig over het zonovergoten Chaam.

STORM

De kerktoren staat al vanaf oktober vorig jaar in de steigers. De storm op 10 maart 2019 sloeg een gat in de ui van de torenspits. Zowel de torenspits als de ui krijgen nieuwe natuurstenen leien. De houten constructie van de ui bleek door houtrot verzwakt te zijn. Er werden vijf spantconstructies vervangen.

TOEKOMST

Een retourtje kostte zaterdag honderd euro. Met de opbrengst vangt de parochie een deel van de kosten op. De verzekering vergoedt de stormschade, maar een derde deel van de kosten betaalt de parochie namelijk zelf. Over een paar weken hoopt men klaar te zijn met de klus. Daarmee is  de markante zesenveertig meter hoge toren klaar voor de toekomst. -Berry van Oers