ST.CECILIA NIEUWS

25-01-2019

GOUDEN MEDAILLE VOOR CHAAMSE HARMONIE !

GOUDEN MEDAILLE VOOR CHAAMSE HARMONIE !

Gouden medaille van muziekbond voor Chaamse Harmonie

 

CHAAM - Op zondagmiddag 20 januari 2019 vond in Bellevue het jaarlijkse Nieuwjaars Concert van Harmonie St.Cecilia plaats. Het drukbezochte concert werd onderbroken door de uitreiking van de gouden medaille door de voorzitter van de Brabantse Muziekbond Joop van de Meulenreek. De Chaamse muzikanten vormden een groot mega-orkest samen met Harmonie De Xaverianen uit het Vlaamse Turnhout. Pieter Zwaans is namelijk dirigent van beide orkesten en hij herdacht dat hij 40 jaar lang de dirigeerstok hanteert. Ook de leerlingenorkesten van beide korpsen traden gezamenlijk op. Meer info via: www.ceciliachaam.nl

 

Medaille

Joop van de Meulenreek was zondagmiddag als voorzitter van de Muziekbond speciaal naar de Chaamse kusten afgereisd om de Cecilianen een gouden medaille uit te reiken vanwege hun 125 jarig bestaan. De medaille en de bijbehorende oorkonde overhandigde hij aan orkestbenjamin Semm. Van de Meulenreek beloofde ook de Vlaamse Xaverianen binnenkort een Hollandse medaille te komen brengen, want hij was onder de indruk van de muzikale interland. De tentoongestelde verbroedering van beide orkesten deed hem zichtbaar deugd.

 

Generaties

Het leerlingenorkest Jong Cecilia Chaam en het Instaporkest van De Xaverianen beten het spits af middels een gezamenlijk optreden onder leiding van de dirigenten Gijs Berkers en Erik van Heertum. Een jeugdige Xaveriaan gaf een mooie trompetsolo ten beste en kreeg heel wat complimenten. Het publiek, waaronder veel ouders en grootouders, genoot van de prestaties van haar nageslacht. “Het mooie van onze sector is dat er soms wel drie generaties van een familie in een harmonie spelen”, zei voorzitter Van de Meulenreek van de muziekbond. “En.. zoals de ouden zongen, piepen de jongen!”

 

40 jaar 

Het Nieuwjaars Concert was extra feestelijk omdat Pieter Zwaans, dirigent van zowel St.Cecilia als van De Xaverianen, herdacht dat hij al veertig jaar met verve de dirigeerstok hanteert, een leven lang voor, door en met passie voor muziek en muzikanten. Harmonievoorzitter Guust van der Steen memoreerde de vele leuke concerten onder leiding van Pieter waaronder een moederdagconcert, een wensconcert, een beiaardconcert in de Bredase Grote Kerk en een concert in theater Chassé. Ook werd er teruggekeken op het concert boven op de Chaamse kerktoren en een bevrijdingsconcert dat Zwaans dirigeerde in legerkostuum vanuit een legerjeep. Door al die concerten in het dorp oogstten de muzikanten veel waardering bij hun dorpsgenoten. Een hoogtepunt was het Promsconcert afgelopen zomer waarbij in een afgeladen feesttent Chaams talent werd begeleid.

 

Kermisklanten

Veel applaus scoorde solist Gijs Berkers op bugel in Sorry van Kyteman. Accordeonnist Niek van Uden-Luteijn begeleidde het Vlaams-Nederlandse orkest bij La Cumparsita. De mensen kennen de accordeon vaak alleen van de Kermisklanten. Vanwege een studie op het instrument aan het conservatorium kon Van Uden laten zien dat er heel wat mogelijk is op een trekkast. Daarnaast speelde Niek ‘Chiquilin de Bachin’ van Astor Piazzolla bekend van het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima. Tijdens het Nieuwjaars Concert werd door de muzikanten en het publiek getoost op het nieuwe jaar 2019. Na het concert was er dansen onder leiding van de Chaamerkapel en werd er nog gezellig nagepraat over de prestaties van de dag en geproost op de gouden medaille! –berry van oers