ST.CECILIA NIEUWS

05-04-2018

CHAAMSE HARMONIE (125) VIERT OPRICHTINGSDAG MET MUZIKALE MIS !

CHAAMSE HARMONIE (125) VIERT OPRICHTINGSDAG MET MUZIKALE MIS !

Op zondag 15 april aanstaande is het precies 125 jaar geleden dat de Chaamse Harmonie St.Cecilia werd opgericht. De muzikanten vieren zondag 15 april deze bijzondere oprichtingsdag (Dies Natalis) met een muzikale hoogmis om 11.00 uur in de Chaamse parochiekerk, op dezelfde plaats waar 125 jaar geleden Harmonie St.Cecilia het levenslicht zag. Alle oud-leden en genodigden zijn dan van harte welkom om die jubileumviering bij te wonen en na de Mis in Bellevue gezellig terug te kijken op het wel en wee van onze Chaamse Harmonie sinds 1893. Maar ook al voor die tijd maakte men in Chaam muziek. In de archieven staat dat er reeds in 1877 een Harmonie in Chaam was. Een document vermeldt dat pastoor Janus Verhoeven de harmonie in 1891 ophief naar aanleiding van een uit de hand gelopen concertreis. Toch is het diezelfde pastoor die op 15 april 1893 de thans 125 jaar oude Harmonie oprichtte (daarover elders en later meer in detail).

Kaars

De muzikale Mis op 15 april staat helemaal in het teken van de oprichting van de Harmonie 125 jaar geleden in 1893. Zo wordt er een speciale kaars ontstoken, een bijzonder openingsritueel waarbij verschillende generaties in de Harmonie de hoofdrol spelen. Uiteraard zal de jarige Harmonie tijdens de Mis ook musiceren onder de vakkundige leiding van dirigent Pieter Zwaans. Het gekozen repertoire is weliswaar profaan maar stemmig en gedragen en soms toch ook gewaagd. Met Voyage Into The Blue nemen de Chaamse muzikanten U zelfs even mee voor een hemelreis, compleet met het opstijgen, de vlucht en de landing. Ook voert de Harmonie zondag met veel suspense Skyfall uit, de filmmuziek van de gelijknamige James Bond-film. Daarna volgt een muzikale compilatie uit de film Braveheart met Mel Gibson in de hoofdrol.

Bloemen

Bijzonder mooi zal de vertolking zijn tijdens de viering van Time To Say Goodbye ofwel Con Te Partirò van Andrea Bocelli, waarvan de zangstem vertolkt wordt door onder meer de altsaxofoon. Een paaslied mag twee weken na Pasen zeker niet ontbreken. Op het programma staat dan ook de uitvoering van het bekende opstandingslied en samenzang ‘U Zij De Glorie Opgestane Heer!’. De jarige Cecilianen sluiten de Mis af met de mars Floriana. Waarom? Welnu, de talrijke exotische en inheemse bloemen worden in deze mooie mars weerspiegeld door afwisselende thema’s, de ene keer melancholisch, de andere keer levendig en tenslotte bruisend. Een mooiere feestmars kan de Harmonie bij het 125 jarig bestaan niet voor U uitkiezen! –bvo