ST.CECILIA NIEUWS

30-03-2018

FEESTEN MET CHAAMFETTI !

Berry van Oers/BD/BNDESTEM/E-FLITS/29-3-2018

 

CHAAM - Dit jaar vieren elf Chaamse verenigingen en organisaties een jubileum. Vorig jaar staken de jubilarissen de koppen bij elkaar om hun jubileumactiviteiten met elkaar af te stemmen onder de naam ‘Chaamfetti’. “Het idee ontstond om van 8 tot en met 17 juni een feestweek te organiseren in een grote feesttent op het ponyterrein aan de Gilzeweg”, legt Guust van der Steen uit. Hij is een van de initiatiefnemers van Chaamfetti.

Samenwerking

Van der Steen: “We moeten meer samenwerken om tot mooiere initiatieven te komen”. Daniel Elst, voorzitter van de voetbalvereniging, valt hem bij. Elst: “We hebben meer ideeën dan we ooit in een jaar kunnen uitvoeren, maar dat geeft ons de mogelijkheid om de mooiste eruit te halen.“ In de feestweek organiseert de 125 jaar oude harmonie St.Cecilia een concert in de tent naar het voorbeeld van de Londense Last Night of the Proms. De 60-jarige voetbalvereniging pakt dan uit met een jeugdvoetbalparty, een XXL tentfeest, een familiedag met een wedstrijd en diverse topartiesten. De stichting Chaamse Carnaval, eveneens 60 jaar oud, sluit de feestweek op zondag af met een ontbijt voor het hele dorp. Van der Steen: “Ook willen we de Chaamse ouderen en schooljeugd de gelegenheid bieden een activiteit in de tent te organiseren”.

Bijzonder

In januari lanceerden de jubilerende verenigingen een gezamenlijk feestlied waarin alle jubilea de revue passeren, geschreven door Piet van den Boomen op de wijs van Big City van Tol Hanse. Flyers, berichten op facebook en in de kranten maken de Chamenaren warm voor de festiviteiten. De samenwerking van de jubilarissen is bijzonder. Ooit waren er voorlopers van samenwerking zoals in 1925 toen de harmonie en de toneelclub samen een ‘Vlaamsche Kermis’ organiseerden. Ook tijdens de bevrijdingsfeesten in 1944 gingen plaatselijke verenigingen samen los. “Maar het grote aantal verenigingen dat dit jaar elkaar weet te vinden is voor het eerst”, volgens Van der Steen.

Elf

De elf jubilarissen zijn: Voetbal Vereniging Chaam, Stichting Chaamse Carnaval, Zangvereniging Euterpe, Cambokoor, Kapel Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw, Zonnebloem, SKAC, Acht van Chaam, 1e Chaams Cabaret, Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie en Harmonie St. Cecilia. Elst: “De jubilerende verenigingen hebben nog andere verenigingen betrokken bij het feestjaar waardoor er een brede samenwerking ontstaat.” Naast het programma in de feestweek zijn er het hele jaar door tal van activiteiten.

Processie

“We vieren de 80-ste editie van de Acht van Chaam op 1 augustus met het Wereld Kampioenschap voor militairen”, zegt Acht-secretaris Theo van der Westerlaken. Gasten uit de hele wereld feesten dan met de Chamenaren mee langs het parcours. Een andere opvallende activiteit, onder velen, gaat door op 12 oktober wanneer de Chamenaren in processie naar het 75 jaar oude kapelletje bij het Teskesbos wandelen.

Succes

Ondertussen is de ‘Stichting Chaamfetti’ opgericht. Elst: “We willen de stichting laten voortbestaan om in de toekomst meerdere samenwerkingen binnen de Chaamse gemeenschap te kunnen ondersteunen en te bevorderen.” Het feestjaar wordt gezamenlijk afgesloten op 15 december. “We hopen dan te kunnen toasten op het succes van Chaamfetti”, lacht Van der Steen.