ST.CECILIA NIEUWS

15-12-2016
IN MEMORIAM BERT ROPS
IN MEMORIAM BERT ROPS

Zaterdag 10 december jongstleden overleed Bert Rops (74).

 

Bert was negentien jaar voorzitter van onze Chaamse Harmonie St.Cecilia. Hij volgde in 1991 Henny de Kanter op en kon meteen aan de slag, want 1991 werd een druk jaar waarin onder meer een eerste prijs werd behaald op een bondsconcours in Hulst. In 1992 werden onder het voorzitterschap van Bert nieuwe uniformen aangeschaft.

Hij ging de Harmonie graag vooraf en was een begenadigd spreker. Hij hield ontelbare malen toespraken bij concerten, aubades en serenades.

 

Bert Rops was als voorzitter niet te beroerd om ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Voor een extra dienst bij het ophalen van oud papier of de steunkaartenactie kon je altijd een beroep op Bert doen. Dat gold ook voor het opbouwen van feestpleinen en -tenten, zoals bij het 100-jarig bestaan in 1993, toen in de hevige regen in de nachtelijke uren een weerbarstige Vlaamse Flandriatent moest verrijzen. In dat jubileumjaar verscheen er een boek over de Harmonie, dat al na drie dagen uitverkocht was. Andere opmerkelijke wapenfeiten waarbij Bert betrokken was waren de vernieuwing van de statuten, de aanschaf van een geluidsinstallatie voor regionaal gebruik en de verhuizing van de opleidingen naar de Bredase muziekschool De Nieuwe Veste.

 

Wat kon Bert genieten van een goed stuk muziek gespeeld door ‘zijn’ Cecilianen en wat hebben we samen veel gezelligheid beleefd na repetities en concerten. Hoe vurig kon hij meezingen met zijn lievelingsmars ‘Hup Chaam schoonste van de dorpen’. Zijn traditionele jaarlijkse rondje haring op kermisdinsdag werd een begrip. Onder het voorzitterschap van Bert beleefde de Harmonie topconcerten zoals in het Bredase Chassétheater en in het Duitse Cham en Kordel.

 

In 2010 stopte Bert als voorzitter van de Harmonie. Voor zijn vele verdiensten voor de Harmonie werd hij daarna bij acclamatie benoemd tot ere-voorzitter. Bert bleef daarna nauw betrokken bij het reilen en zeilen van ‘zijn’ Cecilianen. Steeds was hij aanwezig bij algemene ledenvergaderingen en sloeg hij zelden concerten over.

 

Onze gedachten zijn bij Ria, Maurice en Sandra. We wensen hen veel sterkte toe.

 

Beste Bert, wat heb je veel voor onze vereniging betekend en wat zullen we je missen. Je was een echte muziekvriend, een bijzonder mens met een warme belangstelling voor anderen. Bedankt voor alles. Tot ziens ooit … A Dieu !

 

Harmonie St.Cecilia Chaam, Berry van Oers

02-06-2016
35-STE KERMIS CONCERT
35-STE KERMIS CONCERT

Zondagmiddag 5 juni

Nieuwe dirigent Chaamse Harmonie debuteert tijdens Kermis-Concert

 

Aanstaande zondagmiddag 5 juni maakt de nieuwe dirigent van de Chaamse Harmonie St.Cecilia Edwin Matthee zijn debuut in Chaam. Hij dirigeert dan de Chaamse musici tijdens het 35-ste Schuimkoppe-Kermis-Terras-Concert (SKTC) in Het Chaamsche Wapen dat plaats vindt tussen 14.30 uur en 18.00 uur. Matthee zal met zijn muzikanten het slotconcert van het gezellige Kermis Concert verzorgen ter gelegenheid van ‘125 jaar Het Chaamsche Wapen’. De toegang is gratis. U bent van harte welkom.

 

Popsongs

Op het programma van de Harmonie staan zondagmiddag bekende popsongs uit het verleden zoals hits van de Engelse formatie Queen en van Carlos Santana. Ook staat Skyfall van Adele op het programma alsmede de bekende soundtrack van The New Avengers. Met deze muziekstukken geeft de Harmonie alvast een smeuïg voorproefje op het komende Zomer Avond Concert (ZAC) van 9 juli in de tuin van de voormalige pastorie dat geheel is opgezet naar het voorbeeld van The Last Night Of The Proms.

29-03-2016
IN MEMORIAM TEUN SATIJN
IN MEMORIAM TEUN SATIJN

Vorige week woensdag 23 maart 2016 overleed Teun Satijn (1934). Op 9 oktober 1973 kwam Teun het bestuur van de Harmonie versterken. Hij draaide eerst een poosje mee als ‘gewoon’ bestuurslid. Op 14 maart 1974 werd hij gekozen tot voorzitter van onze Chaamse Harmonie op voordracht van zijn voorganger Wim Nugteren.

 

Meteen na zijn aantreden ontpopte Teun zich als een inspirerende voorzitter. Zo werd alsnog het 80-jarig bestaan van de Harmonie, een jaar te laat, op grootse wijze gevierd in het voormalige veilinggebouw aan de Schootakkerstraat. Er kwamen nieuwe eigentijdse uniformen en de Harmonie werd tijdens het uitrukken voortaan voorafgegaan door indrukwekkende schellenbomen. Hij hield de drempel laag waardoor het ledenaantal van de Harmonie gestaag groeide. Met zijn Limburgse Bourgondische inslag gaf Teun kleur aan onze vereniging. Fameus waren zijn traditionele rondjes oranjebitter na de aubades op Koninginnedag en zijn borrelende scheikundeproefjes tijdens een feestavond.

 

In 1982 stopte de markante Teun als voorzitter maar maakte daarna zijn comeback als bekkenist bij het slagwerk. Beroemd was zijn uitspraak ‘wag even’ bij het begin van een muziekstuk terwijl hij zijn sjekkie draaide. Na zijn vertrek als muzikant bezocht Teun nog lang de concerten en volgde voortaan het wel en wee van de Harmonie op afstand. Hij bleef tot zijn overlijden rustend lid. Op 25 oktober jongstleden vierden we nog samen feest toen Teun werd gehuldigd tijdens het donateursconcert vanwege zijn meer dan veertig jaar lidmaatschapsjubileum.

 

Na het overlijden van Teun zijn onze gedachten vooral bij Georgine en de kinderen.

 

Bedankt Teun voor je collegialiteit en vriendschap en voor alles wat je als bestuurder en muzikant voor onze Harmonie betekende. Je was een bijzonder mens met een warme belangstelling voor anderen. We zullen je niet vergeten. A Dieu en… vaar wel !

 

Harmonie St.Cecilia Chaam

Berry van Oers

 

Foto: Teun Satijn bij zijn aantreden als voorzitter van de Harmonie in 1974

17-09-2015
CONCERT CHAAM ALPHEN CULEMBORG
CONCERT CHAAM ALPHEN CULEMBORG

Veel belangstelling voor mega-orkest

Muzikanten uit Chaam, Alphen en Culemborg gaven concert

 

Afgelopen zondagmiddag 13 september vond er op het activiteitenplein van RCN De Flaasbloem in Chaam een wel heel bijzonder concert plaats. De uitvoerende musici waren leden van de Chaamse harmonie St.Cecilia, het leerlingenorkest Jong Cecilia Chaam, het opleidingsorkest van de Alphense harmonie Vlijt en Volharding en het middenorkest van harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg. Er was veel publieke belangstelling voor deze ruim twee uur durende muzikale happening. Meer info via www.ceciliachaam.nl

 

Bobby

Om 14.00 uur beten de leerlingen uit Chaam en Alphen het spits af met vrolijke melodietjes uit de Efteling. Daarna werd het orkest uitgebreid door muzikanten van harmonie St.Cecilia. Gezamenlijk werden onder leiding van dirigent Djuri den Tuinder muziekstukken uitgevoerd van het circusconcert dat in juli in Chaam plaatsvond. Opnieuw kwamen acrobaten, jongleurs, olifanten, trapezewerkers, clowns en niet te vergeten Bobby de beer langs.

 

Betuwecub

Het middenorkest van harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg was al vrijdag gearriveerd in Brabant om in Loon op Zand te beginnen aan een driedaags repetitieweekend ter voorbereiding op de Betuwecup waaraan de Culemborgers eind oktober deelnemen. Met het concert op De Flaasbloem werd het weekend afgesloten. Op het programma stonden bekende Hafabrawerken van de Vlaamse componist Jan van der Roost zoals Puszta en Oregon. De zestig muzikanten uit Culemborg sloten hun optreden in Chaam af met joodse volksliedjes in Tum Balalaika.

 

Groot orkest

Daarna werd het orkest uit Culemborg uitgebreid met de muzikanten uit Alphen en Chaam zodat er een groot mega-orkest ontstond van ruim honderd muzikanten. Zij hadden eerder op de dag gezamenlijk gerepeteerd in de theaterzaal van Het Chaamsche Wapen. Onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek van harmonie Pieter Aafjes werd een compilatie uit de Disneyfilm Frozen uitgevoerd. Met ‘Live from the Heart of Europe’ gedirigeerd door Djuri den Tuinder kwam er vervolgens een einde aan de mooie muziekmiddag.

 

Succesvol

Na afloop van het concert werd er gezellig nagepraat over de prestaties van de dag in de tuin van de Chaamse harmonie-voorzitter Guust van der Steen. Daar werd onder het genot van frikandellen en kroketten geconcludeerd dat het nieuwe seizoen sowieso succesvol was geopend.-bvo

13-07-2015
CIRCUS CECILIA
CIRCUS CECILIA

Artiesten stelen de show…

Circus Concert Chaam overweldigend succes

 

Het Circus Concert afgelopen zaterdag 11 juli in de oude schuur aan de Chaamse Legstraat werd een groot succes. In een tjokvolle schuur begeleidden de plaatselijke Harmonie St.Cecilia en Jong Cecilia professionele circusartiesten. Zij kregen na afloop een staande ovatie van het zo talrijk opgekomen publiek. Voor de organisatie waren er louter complimenten. Het Circus Concert gaat wellicht de annalen in als het meest bijzondere concert van de Chaamse Harmonie ooit. Jan Verschuren van de Brabantse Muziekbond:”Complimenten voor jullie originele en gedurfde initiatief. Dat is werken aan een eigentijds imago van de blaasmuziek.” Tineke van Eeuwen van de SKAC: “Een pareltje voor Chaam dat de geschiedenisboeken in mag gaan!” Cultuurwethouder Corrie Janssen: “Terecht dat de tent vol zat!” Hans van Gerwen van Music Events: “Wie kwam er op dit geweldige idee?” Burgemeester Joerie Minses van Alphen-Chaam: “Mooie muziek en spectaculaire acts op een bijzondere locatie. Complimenten aan allen voor deze uitgebalanceerde uitvoering. Bravo!”

 

Idee

Het Circus Concert vond plaats in het kader van de jaarlijkse Zomeravond Concerten van Harmonie St.Cecilia. Na de verregende editie van 2014 werd gezocht naar een weersonafhankelijke invulling voor 2015. Een ander criterium was betaalbaarheid door eigen drankverkoop, entreeheffing en sponsoring. Het moest iets aparts en de moeite waard zijn en gecombineerd kunnen worden met blaasmuziek. Zo werd het idee voor het Circus Concert vorig jaar augustus rijdend over de A27 geboren. Het bleek een schot in de roos. Toen de oude schuur in de Legstraat beschikbaar bleek en de Legstreetband voor een gezellige nazit ging zorgen waren alle ingrediënten voor succes aanwezig. Een lepe reclamecampagne deed de rest.

 

Uitdaging

Aan het uiteindelijke Circus Concert ging een lange en intensieve zoektocht vooraf naar geschikte circusacts via de Academy for Circus and Performance Art, theater de Blauwe Hond en het Circuspastoraat. Daar rolden contacten uit met verschillende circusartiesten. “We wilden geen kindercircus, maar professionele acts en het moest niet alleen voor de musici maar ook voor de artiesten een creatieve uitdaging zijn”, legt het Harmoniebestuur uit. Na carnaval gingen de muzikanten aan de slag met het instuderen van circusmuziek. Vervolgens kregen de artiesten een lijst met muziekstukken toegestuurd. Daaruit moesten ze muziek uitzoeken met een bijpassende act. Deze werkwijze sprak de artiesten erg aan en zo ontstond er al van meet af aan een klik.

 

Adembenemend

Zaterdag stroomde de schuur al vroeg voor aanvang van het concert vol. Het publiek werd ontvangen door spreekstalmeester Ad Evers van het Centrum voor Amateurkunst. Het orkest voerde onder de enthousiaste leiding van Caspar Versluis en Djuri den Tuinder maar liefst twaalf muziekwerken uit waarvan er negen dienden als begeleiding voor de circusacts. Igor van der Bom, Jeffrey van Meel en Bram Goderie verrasten de toeschouwers met knap jongleerspel variërend van diabolo, ballen, ringen en kegels tot magazijntrap. Adembenemend en oogstrelend waren de kunsten van Marlies Leenhouts aan de trapeze en in de lange doeken vanuit de nok van de schuur. Het duo Kert Ridaste en Jakobe Geens wist het publiek van het begin tot het einde te boeien met gewaagde staaltjes van handacrobatiek. De ah’s en oh’s waren talrijk! -bvo

 

11-04-2015
CIRCUS CONCERT ZATERDAGAVOND 11 JULI
CIRCUS CONCERT ZATERDAGAVOND 11 JULIInternationaal Zomer Avond Circus in oude Chaamse schuur CHAAM - Op zaterdagavond 11 juli aanstaande beleeft Chaam een bijzonder spectaculaire happening. In de oude boerenschuur op het einde van de Legstraat ter hoogte van nummer zestien presenteert Harmonie St.Cecilia die avond een internationaal Zomer Avond Circus (ZAC) variërend van gewaagde luchtacrobatiek tot flitsend jongleerspel uit Estland, Oostenrijk, België en Nederland. Vanuit de orkestbak zal de Chaamse Harmonie de circusartiesten in de piste ‘live’ begeleiden. Spraakmakend Aangejaagd door een bezoek vorig jaar aan het circusfestival in Monte Carlo lanceerde het vindingrijke harmoniebestuur het idee om internationale circusacts naar Chaam te halen. Via omzwervingen langs onder meer de International School of Performance Art, Pastoral Care for Circusartists and Funfair People, en theater De Blauwe Hond werden contacten gelegd met spraakmakende circusacts. Uitdagend Momenteel zijn de circusartiesten bezig met het samenstellen en instuderen van acts exclusief voor het Chaamse Zomer Avond Circus. Vooraf kregen zij van de Harmonie een lijst toegestuurd met muziekwerken waaruit ze konden kiezen om daar een act op uit te voeren. De artiesten vonden deze aanpak buitengewoon uitdagend en namen de creatieve opdracht dan ook met open armen aan. Binnenkort worden zij via Ons Weekblad voorgesteld. Schuur De nostalgische oude schuur aan het einde van de Legstraat nabij de Baarleseweg wordt voor de gelegenheid omgetoverd in een echte circustent, compleet met piste, spotlights en orkestbak. Rond de piste zal er plaats zijn voor ruim tweehonderdvijftig bezoekers die getuigen kunnen zijn van een nog nooit vertoond exclusief drie uur non-stop Circus Concert. –bvo