ST.CECILIA NIEUWS

04-10-2022

Vakantie Hoofdprijs Actie Chaamse Harmonie

CHAAM - Vanaf deze week gaat de jaarlijkse Donateurs Actie van de Chaamse Harmonie St. Cecilia van start. De Harmonie nodigt u van harte uit om voor 20 oktober een bedrag te storten op NL93RABO 0110107543 t.n.v. Harmonie St. Cecilia o.v.v. donateursactie, naam en adres. De inzet is een vakantie voor het hele gezin in een prachtig vakantiepark van RCN naar keuze ergens in Nederland. Daarnaast zijn er dit jaar nog meer mooie prijzen. De winnende geluksnummers worden digitaal geselecteerd en bekendgemaakt op zondagmiddag 23 oktober tijdens het Donateurs-Concert om 14.30 uur in Bellevue. Meer info: www.ceciliachaam.nl

 

Geluksnummers

Voor elke 3 euro wordt aan u een geluksnummer toegewezen. Hoe groter het bedrag, hoe meer geluksnummers en hoe groter de kans op het winnen van de vakantie en de andere mooie prijzen. Wie al elk jaar automatisch via een bankoverschrijving meedoet krijgt automatisch voor elke 3 euro een geluksnummer toegewezen!

 

Hele gezin

De hoofdprijs is een midweek lang vakantie houden met het hele gezin in een vakantiepark van RCN. De vakantieparken van RCN liggen verspreid door heel Nederland in de meest mooie natuurgebieden: Doorn, Zeewolde, Epe, Dwingeloo, Appelscha, Sneekermeer, Veerse Meer, Ouddorp aan Zee en Chaam. U verblijft in een luxe bungalow van waaruit U dagelijks leuke uitstapjes kunt maken en de omgeving kunt gaan verkennen.

 

Opleiding

De Chaamse Harmonie is opgericht in 1893 en maakt dus al heel lang deel uit van het muziekleven in Chaam. Met regelmaat geeft de Harmonie concerten op de Chaamse podia en luistert tal van festiviteiten in ons dorp muzikaal op. De opbrengst van de Donateurs-Actie wordt besteed aan de opleiding van nieuwe muzikanten. Fijn dat u onze Chaamse Harmonie blijft steunen. Juist in deze tijd is uw steun hard nodig. -Berry van Oers

 

17-09-2021

Toekenning verguld insigne met zirkonia en benoeming tot erelid!

Toekenning verguld insigne met zirkonia en benoeming tot erelid!
CHAAM - Dinsdag 14 september 2021 ontving Berry van Oers de gouden insigne met zirkonia van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) vanwege zijn 50-jarig lidmaatschap van Harmonie St.Cecilia Chaam, waarvan 30 jaar als penningmeester. Tevens werd Van Oers benoemd tot Erelid van de Harmonie wegens bijzondere verdiensten. De onderscheidingen werden een jaar verlaat uitgereikt vanwege de coronamaatregelen door Joop van de Meulenreek, voorzitter van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen, en Guust van der Steen, voorzitter van Harmonie St.Cecilia. Foto: Frank van der Teems
 
 

Joop van de Meulenreek:

“Je hebt mensen die bij een vereniging zijn en je hebt verenigingsmensen. Van die laatste categorie is Berry van Oers er zeker één. Dit jaar is hij maar liefst 51 jaar officieel lid van ’zijn’ harmonie St. Cecilia; daarnaast vervult hij al 31 jaar het penningmeesterschap van de vereniging.”

“Je bent als leerling gestart in 1968. Samen met ruim 40 andere leeftijdgenoten kreeg je elke zaterdagmiddag notenleer van de heer Hamilton. Na een tijdje koos je voor de trompet en kreeg je wekelijks les van Kees van Beckhoven. In 1970 mocht je mee gaan doen met het groot orkest. Het was in de periode dat de harmonie naar de bierfeesten in Wieze ging en naar de zesdaagse in het sportpaleis in Antwerpen. Later (rond 1980) ben je overgestapt op euphonium, en in (ongeveer) 1993 op bastuba.”

“In 1990 treed je toe tot het bestuur en je wordt meteen penningmeester. Dit doe je dus al meer dan 30 jaar. Mede dankzij jou Berry is de harmonie financieel gezond. In 1993 bestond de harmonie 100 jaar. Berry, je had altijd al interesse in de geschiedenis en deze mijlpaal was voor jou aanleiding om een boek te schrijven over het 100-jarig bestaan. Een prachtig boek dat huis-aan-huis verspreid is in Chaam. Je was al wel gewend om te schrijven. Al lange tijd schrijf je artikelen van de harmonie in Ons Weekblad en BN/De Stem, naast programmaboekjes en aanplakbiljetten. En jij doet dat met verve. Je bent ook veelzijdig als muzikant: behalve de genoemde blaasinstrumenten heb je jezelf ook bekwaamd op de mondharmonica, orgel, accordeon, schuiftrombone, mellohoorn en banjo. Je bent een echte vaandeldrager van de vereniging! Daarom voor jou de gouden speld van de KNMO.”

 

Guust van der Steen:

“Berry, meer dan 50 jaar bij de harmonie; bovendien 31 jaar bestuurslid-penningmeester. Waar is de tijd gebleven? Dat je bestuurslid werd was eigenlijk al langer voorbestemd. Samen met Theo en Bert zat je in het bestuur van de Acht van Chaam. Het gevolg hiervan was dat het tijdens onze bestuursvergaderingen ineens over de Acht ging. Als het tegen juli aanliep, was het elk jaar hetzelfde en erg mooi om te zien. Hoe gaat het met de vrijwilligers, hoe gaat het in de Tour en hoe duur weten sommige renners zich daarin te verkopen?”

“In de zeventiger- en tachtiger jaren heb ik je leren kennen als maatschappijkritische jongeman die de pen vlot wist te gebruiken. Verhelderend en soms confronterend, waardoor je toen al best invloed had op het reilen en zeilen in Chaam. Je deed dat ook steeds met het nodige historische besef en grote kennis; nooit kwetsend. Als harmonie hebben we van je kennis en schrijverskwaliteiten erg graag en met succes gebruik gemaakt. Steeds op tijd stukken voor week- en dagbladen aanleveren met goedlopende wervende teksten en mooie posters. In het bestuur ben je nooit een druktemaker geweest, maar je kwam en komt wel steeds met rake opmerkingen en nieuwe initiatieven. Het penningmeesterschap heb je gedurende 3 decennia erg goed en actief ingevuld. Het grootste werk was steeds de organisatie van de steunkaarten-actie; een van de financiële drijvers van onze harmonie. Je beheert een goedgevulde kas op deskundige wijze.”

“Door je brede muzikale contacten in het land zijn erg mooie kansen gekomen voor onze harmonie. Te denken valt onder andere aan het circusconcert, het zomeravondconcert met Huub Hangop, concert op de Grote Markt te Brussel, het Promsconcert in de pastorietuin en het Chaamfetti-concert; een concertreis naar Friesland bij de gebroeders Anker en een concert in het Vondelpark in Amsterdam staan al lang op je verlanglijstje. Zelfs tot in Den Haag wist je muzikaal door te dringen met je landelijke, interkerkelijke contacten. Regelmatig wist je vanuit je functie bij de bisschoppen tot in de Ridderzaal te komen op Prinsjesdag en sprak je meerdere malen persoonlijk met Koningin Beatrix. Kortom je bent van heel veel, soms totaal verschillende markten erg goed thuis. Het door jou geschreven jubileumboek vanwege het 100-jarig bestaan van onze harmonie is nog steeds een dankbaar naslagwerk in menig Chaams gezin. Kortom een Chaamse verenigingsman in hart en nieren die gerust eens in de bloemetjes gezet mag worden. Daarom, als dank en waardering voor zoveel inzet, benoemen we jou met trots tot Erelid van Harmonie Sint Cecilia. Bloemen zijn er voor je echtgenote Lolit; bedankt dat we hem zo lang hebben mogen lenen!” De jubilaris en nieuw ere-lid krijgt een serenade van zijn medemuzikanten!

 
 
 
10-06-2021

Chaamse Harmonie repeteert weer!

Chaamse Harmonie repeteert weer!

“We mogen weer gaan repeteren!”, liet voorzitter Guust van der Steen vorige week opgetogen aan de leden van  Harmonie St. Cecilia weten. Afgelopen dinsdag 8 juni zaten ze op het puntje van hun stoel voor de eerste gezamenlijke repetitie van het jaar in repetitielokaal Bellevue. Eerder al waren het leerlingenorkest en de slagwerkgroep aan de gang gegaan. Het was best even wennen, maar oh zo fijn om na ruim een half jaar weer samen muziek te kunnen maken. Rond de klok van acht uur dinsdagavond waren de eerste gezamenlijke klanken van 2021 te horen, zoals vanouds vakkundig gedirigeerd door dirigent Pieter Zwaans. De verwachte stofwolken bleven wonderwel uit. Meer info via: www.ceciliachaam.nl

 

Stedentrips

De komende tijd zal het embouchure op peil gebracht worden. Zwaans: “Probeer daarom regelmatig ook thuis wat te blazen!” De repetitie werd dinsdag geopend met het ongekroonde Chaamse Volkslied uit 1932. Dat smaakte naar meer. Wellicht mondt het enthousiasme straks uit in een gezellig concert. De muziekcommissie trakteerde dinsdag alvast op twee nieuwe concertwerken. Daarnaast werken de muzikanten aan een stedenprogramma. Zwaans: “Nu we zo lang niet op stedentrip naar het buitenland mochten maken we muzikale uitstapjes naar onder meer Washington, Toledo, Leningrad en Wenen.” Nu al wordt uitgekeken naar de muzikale verbroedering van de Cecilianen met de Sicilianen in Siracusa.

 

Protocol

Voorlopig wordt er gerepeteerd met inachtneming van de coronamaatregelen. Dat betekent volgens het protocol onder meer dat de muzikanten tijdens de repetities op twee meter van elkaar zitten en een spetterfestival vermijden. Van der Steen: “Wie het nog een beetje spannend vindt en zich niet senang voelt bij de hervatting hoeft uiteraard niet naar de repetitie te komen. We hebben daar als bestuur alle begrip voor.” Niettemin was de eerste repetitie dinsdag goed bezocht.

 

Aktie

De Harmonie zat niet stil in de afgelopen coronatijd. Zo was er in de herfst een geslaagde steunkaartenaktie, geheel coronaproof, gevolgd in december door een ludieke mondkapjesaktie. Ook de containerservice draait inmiddels goed. Van der Steen: “We hebben een mooie standplaats kunnen krijgen bij Vermeulen aan de Houtgoorstraat 14. Elke zaterdagochtend kunnen mensen daar hun oud papier kwijt”. -bvo

 

21-01-2021

HERINNERING AAN AD VAN BECKHOVEN

HERINNERING AAN AD VAN BECKHOVEN

Op woensdagochtend 20 januari ontvingen we het droevige bericht dat ons lid Ad van Beckhoven overleden was op 80-jarige leeftijd, twee dagen voor zijn 81-ste verjaardag.Voorbije dinsdag haalden we onze instrumenten uit het vet om hem een laatste muzikale groet te brengen. We namen afscheid met de treurmars van Chopin uit 1839, de mars die Ad zo vaak meespeelde voor zijn muziekmakkers die hem voor gingen.

 

In 1953 werd Ad lid van onze Chaamse Harmonie. Hij bespeelde, evenals zijn vader, jarenlang de piston. Spoedig maakte hij in zijn jonge jaren furore en schoof door naar de eerste stoel van de trompetsectie. Zijn vader zag er immers persoonlijk op toe dat er gerepeteerd werd, dagelijks en lang tussen bakmeel en toonladders. Hij stond in die tijd bekend als de ‘trompettist met de bolle wangen'. Zijn pistonspel was er niet minder om. Zo nam hij vele solo's met succes voor zijn rekening.

 

Als jonge muzikant maakte Ad de opmars van de Harmonie mee met als hoogtepunten de promotie naar de Ere-afdeling in 1959, gevolgd door de promotie naar de Superieure afdeling in 1960. Maar ook in minder voorspoedige tijden bleef hij zijn Harmonie trouw. Kortom, een echte ‘zoon van Cecilia’. Al die jaren was hij muzikaal nagenoeg onafgebroken met grote inzet aanwezig. Hij hoorde bij de ‘harde kern’. Ad volgde het Harmoniegebeuren dan ook op de voet. Hij stak daarbij zijn visie op het reilen en zeilen van de Harmonie zelden onder stoelen of banken. Wat kon hij genieten van de teeravonden, de concerten, de concoursen, de serenades en het dauwtrappen. Aan de organisatie van de festivalweekends in het verleden droeg hij zijn steentje bij. Zo was hij betrokken bij de organisatie van het eeuwfeest van de Harmonie in 1993. In 2003 trad Ad voor enkele jaren toe tot het Steunkaarten-Team.

 

Later schakelde Ad over naar de bariton. Zijn uniformjas raakte intussen vol met eremetaal. In 2003 ontving hij de gouden bondsspeld voor zijn 50-jarig lidmaatschap, gevolgd in 2013 en 2018 door de spelden voor zijn 60 en 65-jarig lidmaatschap. “Onze vader was lid van de Harmonie. Het was eigenlijk vanzelfsprekend dat wij zijn voorbeeld volgden”, legde Ad toen uit.

 

Uitrukken over straat lukte de laatste tijd niet meer, maar bij concerten bleef Ad zijn partijtje ferm meespelen. Tot eind vorig jaar was hij present tijdens de repetities op dinsdagavond, totdat de coronamaatregelen ook daar een streep doorhaalden. Bij binnenkomst een knikje en een glimlach. Hij keek steeds vaker over zijn schouder. “Waar beginnen we?”, vroeg hij dan. We hielpen hem graag. Na afloop een praatje: “Hoe gaat het Ad? Goed, met jou ook? Houwe zo!”

 

Onze gedachten van medeleven gaan nu uit naar zijn vrouw Ria en de kinderen.

 

Bedankt Ad voor je kameraadschap en lange lidmaatschap van onze Harmonie. We zullen je missen en vaak aan je terug denken. Vaar wel!

 

Harmonie St. Cecilia Chaam

Berry van Oers

 

14-01-2021

Andere locatie containerservice oud papier Harmonie Chaam

Andere locatie containerservice oud papier Harmonie Chaam

CHAAM - Nog tot in de week van 18 januari kunnen particulieren in Chaam die niet aan de ophaalrouten wonen hun oud papier deponeren in de perscontainer, bereikbaar via de ingang halverwege de Schootakkerstraat. Daarna, vanaf zaterdag 23 januari, zal de papiercontainer gestationeerd worden op Houtgoorstraat 14. De openstelling is vanaf dan alleen nog op zaterdagen tussen 9.30 uur en 12.00 uur. Er mag uitsluitend papier en karton in de container gedeponeerd worden. Dus geen tempex of ander afval. Plastic en drankkartons horen bij de plasticinzameling. Info: www.ceciliachaam.nl

 

Nieuwe standplaats

De container voor oud-papier staat al zo’n vijftien jaar op de locatie halverwege de Schootakkerstraat. Harmonie St. Cecilia kwam destijds deze standplaats overeen met wijlen secretaris Theo van der Westerlaken achter diens woning. “Na zijn overlijden voorbije zomer gingen we naarstig op zoek naar een nieuwe standplaats”, zegt Harmonievoorzitter Guust van der Steen. Die is dus inmiddels, na een lange intensieve zoektocht, gevonden op het terrein van Pieter Vermeulen Interieurs aan de Houtgoorstraat.

 

Ophaaldienst

De ophaaldienst van Harmonie St. Cecilia huis-aan-huis in de bebouwde kom van Chaam bij particulieren blijft onveranderd. “Ondanks de restricties vanwege het coronavirus halen wij het oud papier op”, zegt coördinator Peter Swolfs. Elke maand rijdt de containerwagen langs twee routen. Aanwonenden wordt verzocht het oud-papier dan vanaf 18.00 uur goed verpakt aan de straat te zetten. Swolfs: “De twee medewerkers houden voldoende afstand van elkaar, doet u dat ook als zij bij u door de straat komen!”

 

1e maandag van de maand

De route op de eerste maandag van de maand vanaf 18.30 uur is: Kapelstraat tot hoek Beckershagen, Schootakkerstraat, Kerkstraat, Ulicotenseweg tot hoek Beckershagen, Beckershagen, Raadhuisplein, Baarleseweg tot rotonde, De Brabander volledig: Baroniestraat, Brabander, Kempenstraat, Biesbosch, Meierijstraat, Langstraat, Heerenbeemd, Amer, Markiezaat, Altena. Dan Beekstraat, Eekhof, Withagen, Elsakkerpad tot hoek Withagen, Valkenakker, Geerakker, Gilzeweg tot sportpark Groot Heivelt.

 

2e maandag van de maand

De route op de tweede maandag van de maand vanaf 18.30 uur is: Dorpsstraat, Brouwerij, Boterfabriekweg, Bredaseweg tot hoek Ganzenbeemd, Ganzenbeemd, Zwanendries, Roode Beek, Prinsenhof , Horst, Kapelstraat vanaf hoek Horst richting Roode Beek, Vossenberg, Ravenbos, Eendendonk, Antoniushof, Wouwerdries, Blokkenweide, Meijsberg, Florijnstraat, Wolfsdonk, Kinderbeemd, Hoefakker.

 

Bedrijven

Bedrijven kunnen hun oud papier voortaan tegen vergoeding laten ophalen door Vissers Recycling. Zij kregen hier eerder van de Harmonie bericht over. “Velen maakten al gebruik van dit aantrekkelijke aanbod”, zegt Van der Steen. Bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden via planning@vissersrecycling.nl “Goed geregeld!”, volgens de penningmeester. “Een deel van de vergoeding komt ten gunste van onze Chaamse Harmonie”, legt hij uit.-berry van oers

 

05-12-2020

Surprise van Sint en Piet!

Surprise van Sint en Piet!

Nicolaas zat te denken

Wat hij Cecilia zou schenken!

Een jaar lang gratis bladmuziek?

Goed in ‘t gehoor liggend bij ’t publiek!

Of nieuwe instrumenten?

“Ze heeft zelf toch genoeg centen!”

Of andere tassen?

Misschien nieuwe jassen?

“Maar ze zijn nog niet versleten!”

Zou roetveeg Piet het weten?

Hij moest kleur bekennen

Een kwestie van wennen

“Straks is ook Nicolaas niet meer heilig!”

Afijn, Cecilia doet het veilig

Zowel voor het musiceren

Als na het repeteren!

Voorzichtig bij opa en oma

Pas op voor corona!

Daarom geen pepernoten of een pop

“Alstublieft Cecilia…

zet ‘m op!”

25-07-2020

CHAAM NAM AFSCHEID VAN THEO VAN DER WESTERLAKEN

CHAAM NAM AFSCHEID VAN THEO VAN DER WESTERLAKEN

Door een erehaag werd het stoffelijk overschot van Theo van der Westerlaken afgelopen dinsdagochtend 21 juli naar de Chaamse Rooms-Katholieke kerk gebracht. Harmonie St. Cecilia ging de rouwstoet vooraf met Marche Funebre van Chopin uit 1839. Theo was een bekende figuur in Chaam. Naast secretaris van de Acht van Chaam was hij secretaris van de Harmonie en penningmeester van de KBO. Voorafgaand aan de uitvaart maakte de lijkwagen een rit met de overledene over het parcours van de Acht van Chaam. Hij had 49 Achten mee georganiseerd. Langs de route hingen vlaggen halfstok. Bij het huis van oud Achtbestuurder Jan Schram hing een spandoek. "Theo, 49 x Bedankt", stond er op.

 

Oud-winnaars

Vanaf Theo's woning op de Brouwerij werd de lijkkist onder applaus naar de kerk gedragen door zijn neven en kameraden Kees en Kees, gevolgd door familie en vrienden waaronder steunpilaren Jan van Tilburg, Lisette de Jong en Kees Michielsen. Vanwege de coronamaatregelen konden maar 250 personen de viering bijwonen, waaronder wielerconsul Theo Gorissen, speaker Kees Maas, de oud Achtwinnaars Rini Wagtmans, Jacques Hanegraaf en Servais Knaven, de oud Acht-voorzitters Ad Coenraads en Stan Lahaye, Amstel Gold Race-maten Dré en Sjef, oud Harmoniedirigent Thijs Siebers, burgemeester Joerie Minses en vele anderen.

 

Talenten

Kees Michielsen, voorzitter van de Vrienden van de Acht van Chaam, liet Theo's levensloop de revue passeren. Zijn vrijwilligerswerk leverde hem maar liefst zes onderscheidingen op. Zijn werkzame leven begon bij de Bredase Kwatta en eindigde zes jaar geleden bij koffiebranderij De Drie Mollen in Den Bosch. Voor Theo geen zwart gat na zijn pensionering, want men loerde op zijn talenten. "Theo wilde graag iets betekenen voor ouderen", vertelde Elly de Swart van de KBO. Ze prees zijn deskundigheid als penningmeester in de afgelopen vijf jaar. Harmonievoorzitter Guust van der Steen vertelde dat Theo's voornemen om per camper door Europa te trekken sneuvelde omdat hij de verenigingen niet in de steek wilde laten. Ook memoreerde Van der Steen de inzet van Theo voor de oud-papier inzameling. "Dankzij hem hebben we een welvarende vereniging", zei hij.

 

Muzikant

Theo was muzikant bij tal van orkesten op hoorn en trompet. De Harmonie was daarom tijdens de uitvaart aangevuld met muzikanten van De Chaamerkapel, de Boeren en Xaverianen van Turnhout. Daarnaast was Theo lid geweest van de Bredase Nassau Harmonie en Goed Zat en speelde hij regelmatig bij de Alphense Harmonie Vlijt & Volharding, Senioren Orkest Nieuw-Ginneken, Da Capo en Hofkapel De Schuimkoppe. Treffend was de uitvoering door de Harmonie van 'Het Dorp' van Wim Sonneveld als verwijzing naar Chaam, het dorp waar Theo zoveel voor betekende. Onderweg naar het kerkhof bracht orkest Gillesia een muzikale groet van hoop met We'll meet again.

 

Plaquette

"De Acht was zijn kindje", zei Acht van Chaam voorzitter Ad Koijen. Hij vroeg tot slot van de uitvaart een staande ovatie voor de overledene om diens vele verdiensten te onderstrepen. Koijen had een verrassing. "Op het monument van de Acht van Chaam op de hoek van de Gilzeweg is een plaquette aangebracht met een portret van Theo om hem te eren en te blijven gedenken als grote man van de Acht van Chaam", vertelde hij.  -Berry van Oers

15-07-2020

HERINNERING AAN THEO VAN DER WESTERLAKEN

HERINNERING AAN THEO VAN DER WESTERLAKEN

Op 14 juli tijdens de repetitie ontvingen we het droevige bericht dat onze medemuzikant Theo van der Westerlaken was overleden op 71-jarige leeftijd.

 

Begin jaren zestig van de vorige eeuw meldde de jonge Theo zich aan als leerling bij onze Chaamse Harmonie op hoorn. Hij maakte snel vorderingen zodat hij in 1964 aspirantlid werd bij het grote Harmonie-Orkest. Hij zette daarmee een lange lijn voort. Zijn grootvader was bestuurslid van Harmonie Crescendo en zijn vader baritonnist en later bestuurslid.

 

In 1976 trad Theo toe tot het bestuur, werd voorzitter van het uniformencomité en hield zich sindsdien bezig met de inzameling van oud papier, de grootste inkomstenbron van onze vereniging. Een enorme klus. Maar ook voor allerlei andere klussen draaide hij zijn hand niet om, variërend van de verkoop van steunkaarten, het organiseren van concerten tot het uitstippelen van uitstapjes.

In 1995 werd Theo secretaris en daarmee spil van de Harmonie. In zijn toewijding voor de Harmonie kwam nimmer de klad. Het maakte hem gewaardeerd en geliefd alom. Tijdens repetities ontbrak Theo zelden en ook van het nakaarten aan de toog met zijn muziekvrienden kon hij zo genieten. In 2014 kreeg hij van de muziekbond de gouden speld en onlangs volgde de benoeming tot erelid van de Harmonie. Maar de meeste waardering kreeg je, zo vertelde je, wanneer je medemuzikanten het naar hun zin hadden in de vereniging.

 

Wat hebben we veel meegemaakt samen Theo, vergaderen, plannen maken en op de podia, tijdens concerten, aubades en serenades. Je prachtige hoornsoli zijn onvergetelijk. Musiceren op niveau had altijd je prioriteit. Daarbij kwam de gezelligheid zoals tijdens het dauwtrappen naar Meersel-Dreef en wat trad je graag op in de oktoberhal te Wieze en in de Antwerpse Zoo.

 

Enkele jaren geleden gaf je aan te willen stoppen als bestuurslid zodra er een opvolger gevonden was. Die kwam er niet. Dus je ging door. Het is nog maar pas geleden dat je de vergadernotulen toestuurde, altijd tot in de puntjes verzorgd.

Wat heb je veel gedaan voor onze Harmonie Theo. Niets was je te veel. Je inzet was ongeëvenaard. Je was en blijft een inspiratiebron voor ons allemaal.

 

Ons medeleven gaat nu uit naar zijn zus Annelies, haar man en de kinderen.

 

Wat zullen we je missen Theo, je vriendschap, je passie en je trouw. Je was een bijzonder mens. Bedankt voor alles. We vergeten je niet. Tot ziens ooit kameraad…vaar wel!

 

Namens bestuur en leden van Harmonie St. Cecilia Chaam

Berry van Oers

 

 

 

06-07-2020

THEO VAN DER WESTERLAKEN BENOEMD TOT ERE-LID VAN HARMONIE ST.CECILIA !

THEO VAN DER WESTERLAKEN BENOEMD TOT ERE-LID VAN HARMONIE ST.CECILIA !

CHAAM/BREDA - Afgelopen zaterdagmiddag 4 juli kwamen de leden van de Chaamse Harmonie St. Cecilia bijeen om een digitale serenade op te nemen met beeld en geluid voor hun medemuzikant hoornist Theo van der Westerlaken. De opnamen, uitgevoerd door Harold Spijkers, vonden plaats achter Bellevue bij de oude gymzaal in de open lucht. Theo van der Westerlaken, die in het ziekenhuis verblijft, ontving de serenade omdat hij het ere-teken van de gemeente Alphen-Chaam had ontvangen, maar ook omdat het bestuur van de Harmonie hem tot ere-lid heeft benoemd. Vandaag werd de film in het ziekenhuis aan Theo vertoond en de oorkonde behorende bij het lidmaatschap uitgereikt.

JUBILISSIMO
De serenade, onder leiding van dirigent Pieter Zwaans, bestond uit vier marsen waaronder Officer of the Day, het ongekroonde Chaamse volkslied. Toepasselijk was de uitvoering van de mars Jubilissimo. Theo is dit jaar namelijk 55 jaar lid van de Harmonie op althoorn en geregeld tijdens het uitrukken op trompet, bekkens of grote trom. Voor de gewaardeerde jubilaris werden vervolgens de marsen Drumbo en Longstreet Dixie ten gehore gebracht.

ERE-LID
Voorzitter Guust van der Steen memoreerde dat het bestuur tijdens een speciaal overleg had besloten om Theo tot erelid te benoemen vanwege zijn grote verdiensten voor de vereniging. Al sinds 1976 zit Theo in het bestuur van de Harmonie en coördineert de oud-papieractie, de grootste inkomstenbron van de vereniging. Vanaf 1995 tot nu is Theo secretaris. Voor allerlei klussen kun je steeds bij hem aankloppen, variërend van het verkopen van Steunkaarten, het organiseren van concerten tot het uitstippelen van uitstapjes.

UNIFORM
De leden van de Harmonie waren tijdens de opname van de verrassingsserenade afgelopen zaterdag speciaal voor de gelegenheid gekleed in het oude uniform. Theo vindt dat kostuum immers mooier dan de huidige sobere outfit. Ook het historische vaandel met daarop de beeltenis van de Heilige Cecilia, die al 127 jaar over de Chaamse Cecilianen waakt, was uit de kast gehaald ter ere van Theo. -Berry van Oers

Foto: Oorkonde behorende bij de benoeming tot Ere-Lid van Harmonie St.Cecilia!

Foto: Ode in het oude uniform aan Ere-Lid Theo van der Westerlaken! (foto: F.vd.Teems)

04-06-2020

Lessen en slagwerkgroep Chaamse Harmonie beginnen

De individuele slagwerk en blaaslessen zijn vanaf 2 juni gestart in Bellevue. In de eerste week gaan nog niet alle lessen door vanwege de basisschool vakantie. Enkele lessen worden tot de zomervakantie nog gegeven via videobellen.

De slagwerkgroep gaat vanaf donderdag 11 juni weer van start in Bellevue. Uiteraard met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM.  

De repetities van JCC en HCC starten nog niet. KNMO werkt momenteel aan een protocol gebaseerd op de onderzoeksresultaten betreffende de verspreiding van aerosolen door het musiceren op blaasinstrumenten.

08-03-2020

CHAAMSE MUZIKANTEN BLAZEN HOOG VAN DE TOREN !

CHAAM - Zaterdagochtend trakteerde een groep muzikanten van harmonie St. Cecilia uitslapers op de vrije zaterdag op muziek op bed. Om negen uur gaven de Cecilianen een concert boven op de kerktoren in de Dorpsstraat. Op het programma stond een aantal marsen waaronder Officer of the Day, beter bekend als het plaatselijke volkslied ‘Hup Chaam schoonste van de dorpen’. De bekende ceciliaklanken waren over het hele dorp te horen. Het bestuur van de parochiekern was vereerd met dit bijzondere tweede torenconcert. Eerder in 2008 traden de Cecilianen ook al eens op vanaf de kerktoren om het Lof ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw in te blazen.

KICK

Aansluitend op het torenconcert gingen zo’n vijfentwintig belangstellenden met de bouwlift naar boven om de verbouwing aan de torenspits van hun geliefde kerktoren van kortbij te bekijken. Ze moesten vooraf een formulier ondertekenen om te verklaren dat ze geheel op eigen risico naar de spits gingen en dat ze geen hoogtevrees hadden. Toch gingen sommigen met knikkende knieën naar boven. De bouwlift ging namelijk langs de buitenkant van de toren richting spits. Anderen kregen er een kick van. Het uitzicht was prachtig over het zonovergoten Chaam.

STORM

De kerktoren staat al vanaf oktober vorig jaar in de steigers. De storm op 10 maart 2019 sloeg een gat in de ui van de torenspits. Zowel de torenspits als de ui krijgen nieuwe natuurstenen leien. De houten constructie van de ui bleek door houtrot verzwakt te zijn. Er werden vijf spantconstructies vervangen.

TOEKOMST

Een retourtje kostte zaterdag honderd euro. Met de opbrengst vangt de parochie een deel van de kosten op. De verzekering vergoedt de stormschade, maar een derde deel van de kosten betaalt de parochie namelijk zelf. Over een paar weken hoopt men klaar te zijn met de klus. Daarmee is  de markante zesenveertig meter hoge toren klaar voor de toekomst. -Berry van Oers